SAT/PSAT Testing Schedule

SAT School Day (Seniors)

Start

Stop

Task

Allotted Time/Minutes

7:55

8:05

  • Proctor assign seats at random (complete seating chart, back of the sup. manual, write down serial number of test book)
  • Collect Phones (Ziploc bags provided)
  • Students place all their bags and items at the corner of the side of the room away from seating chart
  • Calculators are to remain under their seat

10min

8:05

8:20

  • Close testing room doors
  • Distribute materials (Make sure to distribute pre-filled answer sheets to the correct student)
  • The only bubbling needed, is on page 20 of the answer sheet” Complete on Test Day”
    • Emphasize that every box, including Certification of Statement
  • Read preliminary instructions

15min

8:20

9:25

Section 1-Reading Test

65 min

 9:25

9:35

Break

10 Min 

9:35

10:10

Section 2-Writing and Language Test

35 min

10:10

10:35

Section 3- Math Non-Calculator

25 min

10:35

10:40

Break

5 min

 10:40

11:35

Section 4-Math Test with Calculator 

55min 

11:35

11:37

Break

2 min

11:37

12:27

Section 5-Essay

50 min

12:27

12:40

  • After Section 5,  Proctor reads “After the test” Page 28 and complete steps
  • Collect Materials
 

12:40

1:00

Proctor reads “Before dismissing Students” on page 29

 

1:00

3:00

Dismiss Students to lunch until 1:30/Seniors go to Gym (1-3)

 

PSAT School Day (10th and 11th)

Start

Stop

Task

Allotted Time/Minutes

7:55

8:10

  • Students place all their bags and items at the corner of the side of the room away from seating area.
  • Collect Phones (Ziploc bags provided).
  • Calculators are to remain under their seat

15 Min

8:10

8:50

  • Close testing room doors
  • Distribute materials (Make sure to distribute pre-filled answer sheets to the correct student)
  • Students write their name, ID# and teacher name (testing teacher) on their test book.
  • The only bubbling needed, is on page 20 of the answer sheet” Complete on Test Day”
    • Emphasize that every box, including Certification of Statement
  • Proctor reads preliminary instructions

40 min

8:50

9:50

Section 1-Reading Test

60 min

 9:50

9:55

Break

5 Min 

9:55

10:30

Section 2-Writing and Language Test

35 min

10:30

10:55

Section 3- Math Non-Calculator

25 min

10:55

11:00

Break

5 min

 11:00

11:45

Section 4-Math Test with Calculator 

45min 

11:45

12:15

  • Students review their answer sheet to make sure they filled out boxes #1-28 and signed/ dated the bottom of page 5.
  • Proctor double checks that their name, ID#, and teacher name is written on the front part of their test book.  If a student did not have a label this is the time to fill out the information.
  • Collect test.  Make sure answer sheets are not inside the test book and verify that you have the correct number of each.

30 min

12:15

1:00pm

Walk students to the cafeteria, students must stay in the quad.

45 min

1:00

2:00

Students go to the stadium for Renaissance activities

60 minutes

PSAT School Day (9th)

Start

Stop

Task

Allotted Time/Minutes

7:55

8:15

  • Students place all their bags and items at the corner of the side of the room away from seating area.
  • Collect Phones (Ziploc bags provided).
  • Calculators are to remain under their seat

20 Min

8:10

8:55

  • Close testing room doors
  • Distribute materials (Make sure to distribute pre-filled answer sheets to the correct student)
  • Students write their name, ID# and teacher name (testing teacher) on their test book.
  • The only bubbling needed, is on page 20 of the answer sheet” Complete on Test Day”
    • Emphasize that every box, including Certification of Statement
    • Read preliminary instructions

45 min

8:55

9:50

Section 1-Reading Test

55 min

 9:50

9:55

Break

5 Min 

9:55

10:25

Section 2-Writing and Language Test

30 min

10:25

10:45

Section 3- Math Non-Calculator

20 min

10:45

10:50

Break

5 min

 10:50

11:35

Section 4-Math Test with Calculator 

40min 

11:35

12:05

  • Students review their answer sheet to make sure they filled out boxes #1-28 and signed/ dated the bottom of page 5.
  • Proctor double checks that their name, ID#, and teacher name is written on the front part of their test book.  If a student did not have a label this is the time to fill out the information.
  • Collect test.  Make sure answer sheets are not inside the test book and verify that you have the correct number of each.

30 min

12:05

1:00pm

Walk students to the cafeteria, students must stay in the quad.

55 min

1:00

2:00

Students go to the stadium for Renaissance activities

60 minutes